2021. január 13., szerda

memóriazavarok? 1969. julius 2.c

 MOST a tévé kamerájába néztél ennél a jelenetnél, azaz megint csak "rám" (no és a millió többi előfizetőre) de nem olyan kitartóan, és a z  a mondat, ami akkor úgy kiesett a többiből, s annyira belémhatolt, --- lemaradt(!) És nem ujjongtam túlságosan! Nem törődtem magammal, "velünk". Csak Ennióval.  Magával sodort a játék crescendója. És úgyis tudtam, hogy  r ó l u n k  van szó, akkor is, ha soha , sehogysem találkoztunk volna.

Ha csak mint Enniót látlak, s először életemben, akkor is valami elkezdődött volna bennem, ami hozzád visz.

És amikor a z  a  mondat később, a másidik rész feszültebb légkörében hangzott el, amikor naturálisabb formájában idézted fel azt a varázslatos pillanatot, amire előbb csak utalsz - teljesen higgadtan kis memóriazavarnak vettem az egész előbbrehozást (pedig nem az volt! 2021)

(Pedig a Bűnbeesés utánban hasonló jelenséggel "örvendeztettél meg", s ott is, a szöveg előzetes ismerete nélkül is észrevettem, mert kizökkent a darab. Maggyvel történt első találkozásod felidézése után egyedül álltál a szinpadon, s modtad: "Milyen szép a haja, a melle, a lába, a szeme... A s z e m e ... Beleborzongok, ha látom. De miért olyan s z o m o r ú  az arca?" S akkor hirtelen kizökkent a z idő, kivilágosodott a szinpad másik része, s minden kapcsolat nélkül folytatódott a darab Louise-val, holott szöveg szerint már előbb a "te asszonyod" hétköznapi szépséget kellett volna dicsérned. S a Maggyt is csak később jellemző szomorúság emlitésével is várni kellett volna.)


Egy igazi drámban minden egyes szónak megvan a maga helye, funkciója, s ha kihúzunk valamit, vagy ha csak áthelyezzük, meginog az építmény - még akkor is ha csak egy szót mással cserélsz fel, mint a Szerelem, Elektrában, elekktra szavaira: "Nézz rám gyilkos. Nézd a művedet. Szűzzel találkoztál; most egy holttesttel beszélsz" igy válaszolsz:" Amikor e l ő s z ö r  l á t t a l a k , szép voltál. Most még szebb vagy:" - pedig a találkozni igét kellett volna megismételned. -

 Nem szabadna ilyen hibákat elkövetned! Persze nem mindenki reagál ilyen érzékenye efféle kis hibákra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése